Logo CYCLO
Meerdaagse Sauerland

 

We zijn erachter, het geheim van Koos waarom hij zo goed lange afstanden kan fietsen.
Tijdens de lunch van de 18e Hollandtocht werd de Kooscake geintroduceerd, een heerlijke Lemon curd cake.
Eerlijk gezegd, gebakken door Tom.
En om het nog completer te maken had hij ook een overheerlijke Zuid-Afrikaans vruchtenbrood gebakken.

De dames in het gezelschap wilden natuurlijk graag de recepten hebben, en om dit met iedereen te delen, hierbij de recepten:

Lemon curd cake

Deze cake is erg makkelijk te maken, mits je Britse lemon curd kunt vinden. Je kunt ze ook maken in muffinvormpjes zodat ze makkelijk mee te nemen zijn als lunch of picknick.

CakeIngrediënten Porties: 10 

  • 140 gr zelfrijzend bakmeel
  • 110 gr suiker
  • 110 gr boter of margarine, op kamertemperatuur
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 volle eetlepels lemon curd uit een potje
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 geraspte citroenschil
  • Bereidingswijze Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur + 15min 
  1. De oven voorverwarmen op 170°C/gasstand 3.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom of keukenmachine en meng goed.
  3. Giet het beslag in een ingevet cakeblik met een inhoud van ongeveer 1 liter (of maak ongeveer 16-18 muffins).
  4. Zet in het midden van de oven en bak 1½ uur (of 40-45 minuten voor de muffins).
  5. Terwijl de cake of muffins in de oven staan, maak je de topping: Meng hiervoor de kristalsuiker, het citroensap en de citroenschil goed samen.
  6. Zodra de cake gaar is, laat je deze 2-3 minuten afkoelen in het blik. Giet de topping over de nog warme cake. Laat ongeveer 1/2 uur afkoelen en verwijder de cake uit het cakeblik.
  7. Je kan de cake een paar dagen bewaren als je hem verpakt in vetvrij papier en daarna in aluminiumfolie wikkelt.Waar kun je lemon curd kopen? Lemon curd is vaak te koop in beter gesorteerde supermarkten, maar de lekkerste lemon curd vind je vaak in Britse speciaalzaken.
  8. Tip: Leg vetvrij bakpapier in de bakvorm, want dan is het veel makkelijker om de cake uit de bakvorm te halen. Bovendien blijft de cake langer vers...als er nog wat van over is ;).

En als je zelf Lemon curd wilt maken:
REcep Kooscake

 

Vrugtebroodjie

Dit Zuid-Afrikaanse ‘vrugtebroodjie’ is ideaal als aanvulling op de broodmaaltijd. Maar het is ook heerlijk bij een kopje koffie of thee.

Ingrediënten

  • drie grote (rijpe) bananen
  • sap van een halve citroen
  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram walnoten
  • 100 gram rozijnen
  • 1 ei
  • ½ theelepel kaneel
  • snufje zout

Bereiding

Pureer de bananen en meng het citroensap erdoor.
Meng de boter met de basterdsuiker en roer de bananenpuree erdoor.
Vermeng de kaneel met het bakmeel en het zout en roer dit door het bananenmengsel.
Hak de walnoten grof, voeg het geklopte ei en de rozijnen toe en doe dit door het beslag.
Beboter een cakevorm (of tulband). Bestuif deze met bloem en vul de vorm met het beslag.
Zet de vorm in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius en bak gedurende 1½ uur tot gaar.




Komende activiteiten

sept
30

30-09-2017 09:00 - 12:00

okt
1

01-10-2017 09:00 - 12:30

okt
7

07-10-2017 09:00 - 12:00

okt
14

14-10-2017 09:00 - 10:00

okt
15

15-10-2017 09:00 - 12:30

Sponsoren